הקשר של הטלוויזיה בחיינו היומיומיים מסתיר ממדים וקונוטציות תרבותיות וחברתיות של ממש. הטלוויזיה מייצרת תמונות של הזהות האישית והקבוצתית מה שיכול לספק כלים להתמודדות של הקשר עם העצמי והאחרים ובנוסף, מאפשר למדעי החברה להתערב ולהבין את מהות התמונות התרבותיות והחברתיות שמציבה הטלוויזיה בפנינו.
"אם הטלוויזיה אינה מתארת את חיינו אז היא במקומה", הטלוויזיה משקפת את כל מה שמתרחש בעולם מבחינה פוליטית, תרבותי, וחברתית ועוד… למרות שהיום הטכנולוגיה התקדמה וכלי התקשורת הזה הפך להיות אחרי האינטרנט אך עדיין רובנו פונים לטלוויזיה על מנת לצפות בחדשות, לראות תוכניות חשובות, טלנובלות, תוכניות תרבות וחברה וכו'… אין אפשרות להתעלם ממקומה של הטלוויזיה בחיינו ובמיוחד בחיי המשפחה.
איך הטלוויזיה תורמת במשפחה, חסרונות ויתרונות?
הטלוויזיה הפכה לכוח המשפיע ביותר לשבירת מחסומים חברתיים וסוציאליזיציה מחודשת בהתאם למושגים תרבותיים חדשים בהתנהגות החברתית וקיום היחסים בתוכה על בסיס שונה. ישנם טלוויזיות עם אמצעי מימון שונים לתוכניות מיוחדות עם סגנונות ייחודיים אשר כוללות תכנים מעורבים ושונים בנוסף לאפשרויות הטכנולוגיות המתקדמות. אך עם ההתקדמות הטכנולוגית של הטלוויזיה והחידושים בעולם התוכניות עדיין היא מוכיחה שהאדם לומד לא רק במוח אלא גם ברגשות, בתמונות ובתוכניות החברתיות המתארות את חיינו ביומיום וחיי האחרים מהצפייה בכל מיני תוכניות שונות , חברתיות, תרבותיות וכו'…
טלוויזיה הינה חוויית הצפיה והביקורת, אשר תופסת עמדה דומיננטית בתחום התקשורת של ההמונים אשר מספקת חומר תרבותי ואינטלקטואלי פורה, המהווה דיון בפורום עצום המשתתפים בו לרוב קבוצות אנשים מתחומי עיסוק שונים כמו : פוליטיקאים, היסטוריונים, סופרים, אמנים ויוצרי קולנוע, רופאים, פילוסופים, סוציולוגים ופסיכולוגים, כלכלנים, פעילי זכויות אדם, עיתונאים, ועוד…
אכן, הטלוויזיה עם כל מה שהיא מספקת ומעניקה מתוכניות ומאפיינים הינה עובדת על כך למשוך את תשומת ליבם של הילדים, המבוגרים, ההורים, הזקנים וכל סקטור אחר הנמצא בחברה. טלוויזיה הפכה להיות המתחרה עם בית הספר בתחומי החברה כך שזה גרם להרבה ויכוחים והתנגדויות של הוגים רבים בנושא השפעתה השלילית שיכולה להשאיר הטלוויזיה בחיי הילדים הקטנים ואופן התפתחותם הנפשית והפסיכולוגית. למרות ההשפעות השליוליות אך רוב ההוגים והחוקרים כיום מאמתים ומוכיחים את התפקיד החינוכי והתרבותי שמעניקה הטלוויזיה לחיי ילדינו הקטנים, בנוסף להשפעות השליליות שנזכרו.
מערכת היחסים בין בני המשפחה לילדים הפכה להיות מצומצמת ביותר כאשר נכנסה הטלוויזיה לבתים והתרחבותם של זמני השידור המוקצים לתוכניות של ילדים כך שכבר התחיל להיות ביכולתם לעזוב הכל ולצפות בטלוויזיה מבלי להפריע לאף אחד מבני המשפחה מה שגרם להם להיות מרוחקים אחד מהשני במיוחד ההורים העובדים שרואים בטלוויזיה אחד הכלים התקשורתיים הנוחים להם ולילדיהם אך שכחו שהם צריכים להיות עם ילדיהם.
לטלוויזיה יתרונות רבים ולא רק חסרונות כך שהיא תורמת בהתפתחות הילד חברתית ואיטלקטואלית בכך שהיא מספקת תוכניות של ילדים שדרכן הילד יוכל ללמוד הרבה מהן במיוחד תוכניות הילדים המצויירים שכל ילד יוכל לצפות באחת שהוא מתחבר לפי מה שהוא אוהב ומה התחביבים שלו.
בנוסף, הטלוויזיה יכולה להיות אחד האמצעים המסייעים למשפחה ולילד באותו זמן, עקב התוכניות המיוחדות שבהן מעבירים מסרים חברתיים ותרבותיים כמו אלו שיש בהן דיונים בין אחד הפסיכולוגיים וקבוצת נערים או ילדים שמעלים נושאים חשובים בחייהם ובהתחברותם בחברה בכל תחום שאפשר.
ועוד…
לסיכום, מעמד הטלוויזיה בחיי המשפחה לרוב ישנם מי שחושב שהטלוויזיה היא הכלי הראשי להעברת מסרים חברתיים ותרבותיים מה שיכול להגדיל ולהרחיב את היכולות האינטלקטואליות והשכליות אצל ילדיהם בנוסף לרכישת מנהגים וערכים מקובלים והוגנים. אך הורים ומשפחות אחרות יכולות להתנגד ולחשוב שהטלוויזיה היא אחד הכלים שמרחיק את ההורים מילדיהם ומולידה בתוך הדור הצעיר התנהגויות חברתיות ותרבותיות לא ראויות ואינם מתאימים בחברה שבה הם חיים.